Annons:
Etikettallmännyttig-information
Läst 5065 ggr
[Tilde]
12/5/12, 11:27 AM

Att flytta inom EU

Att flytta inom EU är väldigt enkelt tack vare EU:s lagar, men såklart kan man inte bara packa väskorna och sticka iväg utan någon plan eller idé om vad man ska eller kan göra och har rätt till.

Man kan åka fritt runt inom EU-länder med endast sitt ID-kort eller körkort. Man har i de flesta länder rätt att stanna upp till 3 månader utan att arbeta eller studera.

Hur går det då till om man vill arbeta?

"Den fria rörligheten för arbetstagare i EU innebär att all diskriminering på områdena sysselsättning, lön, anställningsvillkor och bostad är förbjuden. Medlemsländerna bör dessutom se till att arbetstagaren har möjlighet att bo tillsammans med sin familj. Varje EU-medborgare har rätt att ta en avlönad anställning i ett annat medlemsland på samma villkor som landets egna medborgare.

En EU-medborgare som förvärvsarbetar i ett annat EU-land får inte behandlas annorlunda än de inhemska arbetstagarna när det gäller anställningsvillkor (i synnerhet uppsägning och lön). Arbetstagaren ska kunna delta i yrkesutbildning, omskolning eller vidareutbildning. Han eller hon ska även ha tillgång till samma sociala och skatterättsliga förmåner som de inhemska arbetstagarna."

Du som EU-medborgare har alltså rätt att jobba inom vilket EU-land du vill utan arbetstillstånd och du ska ha samma rättigheter som invånarna i det landet. Det kan såklart vara svårt att få jobb när man är där, så en bra idé är att försöka hitta jobb innan man flyttar.

Hittar du inget jobb, men vill gärna ha eget företag har du rättigheten att starta och bedriva denna verksamhet i vilket EU-land du vill. Det räknas då som ett jobb och du får stanna längre än de 3 månaderna.

Kan man få ekonomiskt stöd från Sverige?

Är du inte skriven i Sverige har du inte längre rätt till ekonomisk hjälp och bidrag från den svenska staten. Är du däremot utomlands för att studera, men fortfarande är skriven på din adress i Sverige kan du få studiemedel.

Är du försäkrad i Sverige har du rätt till fler förmåner:

  • Barnbidrag och andra familjeförmåner
  • Studiebidrag och extra studietillägg
  • Sjuklön och sjukpenning
  • Föräldrapenning
  • Tillfällig föräldrapenning
  • Sjukvård
  • Pension
  • Efterlevandepension
  • Arbetsskadeersättning

Läs mer hos Försäkringskassan.

Annons:
Pelle Långlös
12/8/12, 5:01 PM
#1

Intressant. Jag har läst om detta tidigare men det är alltid bra att friska upp minnet ibland. Skrattande

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

monstermash
1/16/13, 1:58 AM
#2

Jättebra artikel!

Rita-S
1/22/13, 9:08 AM
#3

att flytta mellan Norge och Eu (läs Sverige) var inte så värst svårt heller för egen del, men min mamma upplevde mer problem när hon forsökte flytta hit som pensionär.. :/

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

[Tilde]
1/22/13, 11:20 AM
#4

#3 Det kanske jag borde kolla upp mer om! Möjligt att det behövs en artikel om det (om du vill är du mer än välkommen att skriva en, hihi). :)

Rita-S
1/22/13, 12:03 PM
#5

För egen del gick det helt smärtfritt men jag flyttade över för att arbeta, och valde då beskatta min inkomst i Sverige från första början. har inte haft något strul alls med det.

Det vi upplevde för mammas del lite kort förklarat var att införe hon ens sade upp lägenhet i Norge kollade hon med norska skattemyndigheterna och jag med svenska hur hon som sjukpensjonär skulle skatta om hon valde flytta. Svaret löd att enligt skatteavtalet mellan fler nordiska länder (norge, danmark, sverige, finland, island, färöerna och grönland har jag för mig) skulle hon skatta till det landet inkomsten kommer från, i detta fall Norge.

Efter hon sade upp sin lägenhet och hade fått lägenhet i bygden där jag bor kollade hon två gånger till med norska skatteverket och jag två gånger till med svenska, samma svar.

Sista gången jag pratade med svenska skattemyndigheterna var tre veckor innan hon flyttade, och jag förklarade nogrannt hur det låg till med hennes inkomst, att jag hade sett på hemsidan att sverige trots avtalet väljer att beskatta vissa inflyttande pensjonärer i vissa undantag och undrade vad dessa undantag var och om min mamma berördes av dom. Svaret löd att hon berörs inte, då det gäller pensjon för att sköta om barn eller make och sådana saker, och hon skall utan undantag skatta till Norge.

en och en halv månad efter flytten visar det sig dock att svenska skattemyndigheterna opererar inte med undantag utan dom väljer beskatta alla inflyttande pensjonärer utan undantag alls, och att det visar sig att Sverige och Finland är dom ända två länder som gör såhär. Oberoende av om man kommer från ett eu-land eller inte. EFTER flytten. Trots att vi har kollat upp tre gånger varje innan flytten och fått helt annat svar. Mamma hade inget val annat än att flytta tillbaka till Norge igen, juristerna i Norge säger att spelar roll hur mycket man visar att man gör som man fått besked om från svenska skattemyndigheter i att skatta till Norge, man får en baksmälla på skatten och man blir återbetalningsskyldig då skattemyndigheterna vägrar ta på sig skulden ¨för felinformation.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Upp till toppen
Annons: