Historia

Att bo i Tyskland

2008-04-28 19:47 #0 av: Ylva-Li

Det finns så mycket att berätta om Tyskland, som trots allt har en knagglig bakrund där många valde att hata allt som hade med dem att göra.

Inte bara prata om Hitler nu!

Min bror sa till sin fru när hon skulle ner och hälsa på mig tillsammans med min mamma och min syster; "Prata inte bara om Hitler nu!"
Men vad gjorde vi? Pratade om det förstås.

Det är svårt att låta bli att tänka på Tysklands bakrund när man är här. Det är så förknippat med andra världskriget, utplåningen av judarna, koncetrationläger, Hitler..
Men vad är sanningen om dagens tyskar? Är de fortfarande nazister? Svaret är enkelt; Nej. Långt ifrån alla var nazister ens under kriget. Många var helt enkelt tvingade att gå under Hitlers "flagga". Alternativet var hårt.. koncentrationläger som oftast slutade i död efter mycket långt lidande.

Skäms

Dagens tyskar skäms något fruktansvärt över vad som hände under andra världskriget. Man pratar helst inte om det. Allra helst skulle man vilja glömma. Men ingen glömmer, ingen KAN glömma det ofattbara som hände här och runtomkring. Tack och lov har jag en sambo som inte är rädd för att prata och diskutera det, likaså hans morfar, som dessutom satt fånge under britterna och fick översätta åt dem.

Finns fortfarande
Visst finns det fortfarande nazister här, men de blir snabbt nedtystade.
Någon gång ska jag be min "svär"morfar att berätta hela sin historia, så jag kan skriva ned den till min släkt, mina kommande barn och deras barn. Det är viktig information som i alla fall jag, anser att vi inte får glömma bort.

Tysklands ekonomi gick dessutom i botten då de fick tillbaka ÖstTyskland. Något som man kan tycka borde vara så positivt, blev näst intill katastrof. VästTyskland som hade pengar var tvugna att bygga upp Östdelen som var hemskt nedgången. Idag har landet höga skulder på grund av det.

Det finns som sagt massvis att berätta om det här landet. Och jag kan inte vänta på att få höra era berättelser, om era länder.

//Ylva-Li

Av: Ylva-Li

Datum för publicering

  • 2008-04-28

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-05-08 13:37 #1 av: Niklas

Har du någon uppfattning om hur det fungerar efter sammanslagningen av Öst- och Västtyskland? Är det ett land nu?

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2008-05-08 15:44 #2 av: Ylva-Li

Det är ett land idag. Vissa delar av öst-Tyskland är väldigt fina efter uppbyggnaden, men jag kan tänka mig att det fortfarande behövs mycket till.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-05-19 16:52 #3 av: Halvdansken

Jag och min man Ken var i Berlin för ett par år sen. Tyvärr var det första gången för oss båda, så vi hade inga möjligheter att jämföra före och efter muren. Vi var på Mauer museum, och tittade på de rester som finns kvar osv.

Vi blev faktiskt överförtjusta i Berlin. Otroligt vänliga människor. Fast att halva stan kryllade av vilsekomna turister var det folk som kom fram och frågade om man ville ha hjälp. Vi var där bara i 4 dagar, men redan efter att ha ätit 2 (!!) gånger på den lilla resturangen brevid hotellet så blev vi bjudna på Grappa av ägaren och hans fru!

Det enda jag tyckte var synd var att man kanske haft för bråttom att bygga på det gamla Ingemanslandet (där muren legat). Det var stort, betong, glas och stålrör, och det ena mer "futuristiskt" än det andra. Det blev lite ...ja...kanske inte tråkigt, men det saknade liksom själ. På nåt sätt.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2008-05-19 18:43 #4 av: Ylva-Li

Jag skulle gärna vilja åka till Berlin någon gång. Nu är det ju en bit dit, men någon gång.
Jag kan tänka mig att folket där är trevligt. :) Här nere där jag bor tycker jag i lag att service folk.. är, hm, inte otrevliga, men de verkar inte bry sig så mycket om att vara trevliga. De ler inte, tar sällan ögonkontakt, utan vill helst bli av med en så fort som möjligt. Sambon tyckte vår svenska service var helt otroligt trevlig. :p

Kan man se något alls av den gamla muren idag?

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-05-20 11:31 #5 av: Halvdansken

Ja,m det finns vissa bevarade bitar.

Det som vi upptäckte plötsligt var att murens sträckning var markerad i gatorna med en rad stenar. Så man kunde se var den stått någonstans. Ganska underligt på tex Potzdammer platz, att stå där bland nya hus och folk och bilar och se den här raden av sten. Att tänka att här har det varit taggtråd och strålkastare och vakttorn...

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2008-05-20 15:23 #6 av: Ylva-Li

ja verkligen.. Att de inte bevarat så mycket är inte så konstigt. Tyskarna skäms något oerhört för vad som hände och vill helst inte veta av det.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-06-10 21:38 #7 av: Laca

Vi tittar mycket på tysk TV (men vi bor i Spanien). Det är väldigt mycket program om 2:ndra världskriget. Både om Hitler, Göring och andra ledande nazister,  hur vanliga människor upplevde kriget, intervjuer med de som fortfarande lever och annat. Jag brukar undra hur tyskarna själva upplever de här programmen. Andra program handlar om arbetslösa tyskar som utvandrar till Kanada, USA, Australien, Norge och Sverige. Jag tror att många av dem kommer från gamla DDR. De flyttar för at de är arbetslösa eller för att det är  så stresseigt i Tyskland. Några får det bättre men många får nog jobba mer för att tjäna ihop till sitt levebröd.

Anmäl
2008-06-11 01:32 #8 av: Ylva-Li

Jag tror att de mår väldigt dåligt över programmen faktiskt. Dock kan jag ju inte veta, eftersom det är svårt att prata om kriget med folk.. 

 Min sambo tycker det är lika intressant som jag. Jag har alltid varit väldigt intresserad av historia. (även om det här hände rätt "nyligen".)

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-01 21:23 #9 av: Ninja

Tyskland skulle jag vilja besöka någon gång! Har en vän där, en tjej som var utbytesstudent i min klass undert första gymnasieåret. Hon bor i Spalt, lite söder om Nürnberg.

Läste ju även tyska i högstadiet och gymnasiet, synd att jag tappat en del när man inte pratar det så ofta mer.

Anmäl
2008-08-01 23:08 #10 av: Ylva-Li

Jag läste ändå tyska från 6:an upp till 2:an i gymnasiet.. Tyckte ändå att inget hade fastnat när jag väl var här nere. Några småord satt kvar, men mycket har jag fått lära om. (Är långt ifrån att kunna prata dock..)
Jag tycker om Tyskland. Just där vi bor är det inte så väldigt vackert. Gråa hus osv.. (Siegen) Men det är spännande ändå. Det är så annorlunda mot våra småstäder. Min hemstad är så olik att min sambo nästan tappade andan när han kom till mig första gången. Han tyckte det var magiskt nästan. O.o
På sätt och vis är det synd att jag inte klarar av att bo här nere. För det är häftigt på nåt sätt. Men jag vet att jag nog kommer må allra bäst när jag får vara på hemmaplan igen, nära mina kära. :) Och det allra bästa är ju att jag får ta maken med mig hem. ;)

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-03 11:43 #11 av: Solveig

Vi har främmande från Tyskland just nu, de är så imponerade av perkulatorbryggaren att jag tänkte skicka med dem en hem. Min man påpekade att det kanske inte finns grovmalt kaffe i Tyskland, men tex. E-brygg borde väl finnas tycker jag. Kan nån snäll människa tala om för mig?

Anmäl
2008-08-04 21:36 #12 av: Ylva-Li

En vad för nåt? :D Grovmalt kaffe borde finnas tycker jag..

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-08 23:31 #13 av: Solveig

En perkulatorbryggare är en sån där vattnet åker upp och ner genom kaffet. enklast att visa bild 

http://www.tretti.se/perkulatorbryggare?kb=1&gclid=CPTu4-r8_pQCFQpYQgodLBuFqg

Anmäl
2008-08-09 01:52 #14 av: Ylva-Li

Åååhå!

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-12 00:56 #15 av: LenaK63

Man kan säkert få grovmalt kaffe på t.ex. Tschibo i Tyskland som säljer kaffebönor och där dom maler direkt vid disken till kunderna.

Anmäl
2008-10-16 23:45 #16 av: Alexej

Hej, ska blanda in mig lite. Jag är tysk men har bott nu i Sverige i 18 år. Född 1959. Tysk historie var inget man pratade om så mycket i skolan. Hela historieundervisning slutade på nått sätt 1938. Men vi hade en bra lärare som vi kunde övertala att gå igenom boken "Der SS-Staat" av Eugen Kogon. Kan bara rekommendera boken som är völdigt bra skriven och informativ.

Vad som var så svårt för oss ungdomar var att vi inte visste nånting om alla vuxna som vi hade omkring oss. Var den trevliga lärarinnan kanske en fd Gestapoväktare, försäljaren i kiosken en fd nazist som hade bytt identität, grannen brevid någon som hade angivit sina kompisar?

Det gjorde uppväxten för oss otroligt svårt och misstänksamt. Och det blev en bra känsla när man kunde räckna ut att många vuxna under nazitiden började dö ut.

Nu är kriget över sedan 63 år, nu finns verkligen inte så många aktiva från den tiden kvar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-17 01:19 #17 av: LenaK63

Hej Alexej! Jag är svensk men bor i Tyskland sedan 1984 (med ett par avhopp men kommit tillbaka till Tyskland).

Har fått en del äldre vänner här som ibland berättar hur det var under kriget och hur dom fick kämpa för att överleva.  Vi svenskar som levt i fred så länge kan nog inte föreställa oss hur det  var under kriget/krigen eller efter.

Men vad jag och min man (även vår vuxna son som nu bor i Sverige) känner efter så många år här är att nu borde väl allt vara glömt och att nya generationer verkligen inte kan lastas för vad som hänt. Dom som verkligen hade kunnat påverka är ju alla borta nu.

Anmäl
2008-10-17 23:11 #18 av: Alexej

Ändå får vi aldrig glömma och lära oss att vara vaksamma mot högerorienterade grupper. Människor kan fortfarande skrika efter en "Führer", någon som tar över och skaffar ordning.

Samma här i Sverige när Nydemokrater kom in på riksdagen ett halv år efter att partiet grundades. Med lite otur hade Sverige då kunnat blivit ett rassistisk och högerorienterad land med jublande entusiastiska anhängare. Framåt med Sverige!

Det fanns nog många som skämdes här efteråt.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-18 01:13 #19 av: LenaK63

Alexej! Du har rätt! Det finns alltid minoriteter som utmärker sig och som skrämmer.

Jag måste säga att jag tar vid mig ibland som utlänning. När vi bodde vid Bodensee så upplevde vi andra seder vid olika religiösa högtider. Vi hade nyligen flyttat dit och det var vid Påsk eller någon annat helg på våren. Man hade tagit vår brevlåda och i stället satt dit en dekorationskula på en pinne. Det tog ett tag innan vi upptäckte att vår brevlåda satt på en tomt längre ner på gatan och där saknades en dekorationskula. Men det räckte för att jag skulle känna mig obehaglig tills mods att vara utlänning. Men det visade sig att det var bara ungdomar som var ute på natten och ville vara litet roliga.

Annars har vi aldrig blivit dåligt bemötta. Men vi gör heller inte så mycket väsen av oss. Ställer inga orimliga krav. Försöker bara smälta in i samhället och är väldigt tacksamma för att vi får bo i Tyskland.

Anmäl
2008-10-20 15:41 #20 av: Ylva-Li

Svenskar har i regel rätt bra rykte här i Tyskland, vad jag har märkt iaf. ;) Många har ju sommarhus i Sverige och tycker det är SÅ exotiskt när man berättar vart man kommer ifrån. Endel tom pratar lite svenska.. Har redan träffat 2!

Men ja.. det är otroligt sorgligt att tyskarna hellre låtsas som att inget hänt. Generationen efter, dvs de runt 50 idag, har mycket lite aning om vad som hände under kriget. Nästa generation har lite mer humm dock.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-10-20 19:15 #21 av: Alexej

Förr hade Sverige ett annat ryckte. Då trodde många tyskar att de svenska tjejer har bara sex i huvud. De första mjukporrfilmer kom härifrån (fast jag tror att det var snarare danska filmer). Men då trodde många att alla svenska tjejer är blonda och frigjorda och svenska män lite obildade (typ bonde) och går omkring med en yxa över axeln. Då var Sverige inte heller populär som semesterland, det var varma länder som gällde. Till Sverige åkte bara knasiga lärare som ville vara ensam under sommaren.

Men det har ändrats mycket. Sverige har blivit väldigt populär genom tex ABBA, IKEA och när folk upptäckte att den svenska sommaren kan vara underbar. Det är perfekt för barnfamiljer och inte så långt från Tyskland.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-10-20 19:37 #22 av: Ylva-Li

Haha, så sant! Har sett ett par mjukporrfilmer i en videoaffär.. med typiska svenskar. Blonda och blåögda och stora bröst. Skönt att det inte är så längre i alla fall. Med tanke på att jag är både blond och blåögd..

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-11-05 00:48 #23 av: Medlem

Hejsan,

Jag är både invandrare och utvandrare :-D Nu bor jag i Tyskland och har en fråga till er som bodde/bor där. Barn i Sverige ska ha D-vitamin under den mörka tiden, ska barn som bor i Tyskland också göra det? i Så fall var köper man det?

Anmäl
2008-11-05 04:46 #24 av: Ylva-Li

Oj bra fråga du. Dock har ju Tyskland något längre ljust än i Sverige. Men det skadar ju inte att ge barnet D-vitamin iaf. Jag skulle testa ett apotek. De brukar ha det mesta i vitaminform.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-11-05 08:53 #25 av: LenaK63

#23 Apotekspersonal brukar vara rätt kunniga men det bästa är nog att fråga sin husläkare. Det är ju rätt stor skillnad ljus- och klimatmässigt mellan södra och norra Tyskland.

När vår son var liten var medicin eller preparat som man fick utskrivet  till honom gratis. Hur det är idag vet jag inte.

Anmäl
2008-11-05 10:55 #26 av: Medlem

Tack för era svar! Det är nog bäst att uppsöka en läkare för att få rätt tabletter.

#25 - Får barn gratis medicin i Tyskland?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.